zlato mince slitek

 

Zlato je v kurzu. Loni stoupla téměř o polovinu i hodnota stříbra

Datum: 27. 1. 2021

Opakování je matka moudrosti, a tak není na škodu připomenout, že zlato má za sebou rekordní rok, co se jeho ceny týče. V létě 2020 se vyšplhalo na své maximum 2067,15 USD za trojskou unci (31,1 g). Důvod je jasný. Pandemie koronaviru a s ním spojená oprávněná obava lidí o budoucnost svou i své rodiny. Lidé se tak častěji uchylují k ochraně svého majetku prostřednictvím investicí do drahých kovů, které jejich úspory před inflací dokážou ochránit. Jen za poslední rok stoupla cena zlata o 20 %, cena stříbra téměř o 50 %.

Kdo nemá dostatek financí na pořízení investiční nemovitosti, pro toho může být jednorázová nebo pravidelná investice do zlata či stříbra výhodná – samozřejmě bereme v potaz dlouhodobé hledisko. Obě možnosti ZFP Gold nabízí – jednorázový nákup můžete uskutečnit prostřednictvím našich webových stránek www.zfp-gold.cz, spoření od 100 Kč měsíčně zase nabídne sjednaný Zlatý Finanční Program. Ten funguje jako běžné spoření, ale s tím rozdílem, že vaše měsíční platby se postupně mění na zlaté investiční slitky a dochází k takzvanému průměrování ceny. Po naspoření příslušné hodnoty slitku jej posíláme k Vám domů.

Pro jednorázový nákup máme na výběr hned 9 různých hmotností zlatých slitků od 1 do 1000 g, vybrat si můžete ze 2 švýcarských renomovaných výrobců Argor-Heraeus a PAMP. Spořit si pak můžete na slitky od 1 do 250 g. K jednorázovému nákupu nabízíme zlaté i stříbrné mince různých hmotností.
 

Co bude tento rok se zlatem? 

Proč je zlato čím dál častějším cílem lidí, je nasnadě. Drží si dlouhodobou cenovou odolnost, i přes podzimní poklesy se drží okolo 1850 USD za unci. A odborníci předpovídají další růst cen i na rok 2021. Hnacím motorem bude nadále pandemie koronaviru, konkrétně obavy z nových mutací viru a následných epidemických vln. Zlatu „pomáhá“ i fakt, že to s proočkováním společnosti nejspíš nebude tak rychlé a jednoduché, jak se předpokládalo. Po loňském zimním útlumu čínské ekonomiky se navíc dostává spotřeba zlata opět na své předchozí limity a nezaostává ani indický trh se zlatem, kde je po něm velká poptávka ve šperkařství.

Podle prognóz americké společnosti JPMorgan se cena zlata do roku 2023 může vyšplhat až na 4000 USD za unci s ohledem na trvalé vydávání papírových peněz Federálním rezervním systémem, podhodnocenou inflaci a opětovně se zvyšující poptávkou světových ekonomik po zlatu.
 

Stříbro naplňuje svůj potenciál

Podobně jako u zlata se loni příznivě pro investory vyvíjela také cena stříbra, které stojí tak trošku ve stínu uznávanějšího zlata. Meziročně přitom stoupla jeho cena téměř o polovinu. Před pandemií se prodávala unce stříbra za přibližně 18 USD, aktuálně se drží nad hranicí 25 USD.

Tento cenný kov má přitom z dlouhodobého hlediska zajímavý potenciál. Na zemi je totiž k dispozici 8x méně stříbra než zlata a průmysl (hlavně automobilový, elektrotechnický nebo zdravotnický) ho spotřebovává mnohem více, než ho společnosti zvládají vytěžit. Celosvětové zásoby stříbra jsou tak omezené, takže se dá předpokládat, že jeho cena dále poroste. V roce 2021 by mohla překonat hranici 30 USD, ke které se už vloni přiblížila. Optimistické prognózy na další dva roky hovoří dokonce až o 32 amerických dolarech za unci. 

Pokud chcete vsadit u ZFP i na stříbro, nabízíme na e-shopu www.zfp-gold.cz jednorázové nákupy stříbrných uncových investičních mincí. Kromě ceny stříbra jejich hodnotu zvyšuje i omezený počet vydání a samozřejmě sběratelský rozměr.  

Autor: Martin Daneš (ZFP Gold)

 

Mám zájem o služby

Naší hlavní službou je poskytování investičního zlata, které je dnes dostupné všem. Můžete si na něj třeba našetřit se Zlatým Finančním Programem, který Vám to umožní. Chcete se dozvědět více? Pošlete nám svůj e-mail a my se Vám ozveme zpět.