Zlato se v prvním čtvrtletí odrazilo ode dna. Poptávka po něm neustává

 


Datum: 29. 4. 2021


O téměř 10 % v prvním kvartále letošního roku klesla cena zlata, stříbro zlevnilo o 7 %. Se snižující se cenou obou kovů stoupla i poptávka po investičních slitcích a mincích. Dokonce tak, že dočasně vyprodáno hlásili na střídačku i oba naši hlavní dodavatelé slitků a mincí. Výhodnější ceny zlata využilo množství nových i stávajících klientů, kteří nakupovali zlato jak jednorázově, tak prostřednictvím dlouhodobého spoření na zlaté slitky (Zlatý Finanční Program). Produkce ZFP Gold je nyní oproti prvnímu čtvrtletí roku 2020 trojnásobná, oproti konci loňského roku pak dvojnásobná.

Cenu zlata v prvním čtvrtletí 2021 nepříznivě ovlivnil posilující dolar, šlo však spíš o změnu technického charakteru než o změnu dlouhodobého trendu. To dokazuje už i znovu stoupající cena zlata. Experti očekávají, že komodity by se obecně mohly dostat do nového cyklu, který by měl dostat většinu drahých kovů (včetně platiny, palladia, ale třeba i mědi) na jejich historická cenová maxima.

Dobrá příprava k dalšímu růstu ceny

Centrální banky nadále dopují ekonomiku záplavou nových peněz, vlády se přidaly s masivní rozpočtovou stimulací. Očekávání zrychlující inflace je v důsledku přesně to prostředí, ze kterého drahé kovy včetně zlata dlouhodobě profitují.
Že ještě koronavirová krize ještě stále není u konce, dávají nepřímo najevo i středo- a východoevropské centrální banky.
„Bezprecedentní reakce měnové a fiskální politiky na pandemii vedla k prudkému nárůstu vládních dluhů a růstu inflačních tlaků, čímž se znovu dostala do popředí role zlata jako bezpečného útočiště a dlouhodobého uchovatele hodnoty,“ uvádí Světová rada pro zlato.

Svá tvrzení dokládá i čísly. Maďarsko, Polsko nebo Srbsko v posledních měsících cíleně zvyšují své zlaté rezervy, Slovensko (19 %), Slovinsko (14 %) nebo Rumunsko (12 %) si je drží dlouhodobě na vysoké úrovni. Oproti tomu ČNB má zlata jen na úrovni 0,5 % státních rezerv. (zfpg)

 

Mám zájem o služby

Naší hlavní službou je poskytování investičního zlata, které je dnes dostupné všem. Můžete si na něj třeba našetřit se Zlatým Finančním Programem, který Vám to umožní. Chcete se dozvědět více? Pošlete nám svůj e-mail a my se Vám ozveme zpět.