Cestujete se zlatem mimo eu? Dejte pozor na hraniční hodnotu 10.000 euro

 
pexels-michael-steinberg-318820-1.jpg

Datum: 24. 8. 2021


Od 3. 6. 2021 platí v Evropské unii přísnější pravidla pro převoz hotovosti, ale třeba i investičního zlata, mincí, šeků nebo poukázek do EU a mimo ni. Jde o novou evropskou regulaci v rámci boje proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Češi tak musí hlásit převoz i posílání zmíněných komodit v hodnotě nad 10.000 EUR (cca 255 500 Kč) přes speciální formulář na celnici, jinak jim hrozí milionové pokuty. Tato oznamovací povinnost platí jak pro fyzické, tak pro právnické osoby. Částka do 10.000 EUR se nahlašovat celníkům nemusí. 

Oznamovací povinnost hlásit vysokou hotovost není nic nového, nicméně zlato se do letošního května hlásit nemuselo. „Nově pod hotovost patří také komodity používané jako vysoce likvidní prostředky k uchování hodnoty, jimiž jsou zejména zlaté slitky, pruty, nugety, hroudy s obsahem zlata nejméně 99,5 procenta nebo zlaté mince s obsahem zlata alespoň 90 procent," uvedla pro Aktuálně.cz Ivana Kurková z Generálního ředitelství cel s tím, že daná povinnost platí pro leteckou, námořní, železniční, autobusovou, automobilovou i pěší dopravu.
 
Formulář je možné podat na celní správu ještě před samotnou cestou, například datovou schránkou nebo poštou. Je možné jej mít i u sebe a na hranicích Evropské unie s třetími zeměmi jej předložit (pozor, nově se týká i Anglie). Ovšem v takovém případě musí být vyplněný v jazyce jedné ze zemí, na jejichž hranicích stojíte. 
 
Hodnotou vysoce hodnotných komodit (tedy i zlata) se pro případy proclení rozumí jejich aktuální tržní cena, popřípadě cena stanovená podle kurzů na oficiálních trzích. Pro přepočet jiné měny na euro se použije po celý kalendářní měsíc kurz vyhlášený Českou národní bankou a platný předposlední středu předchozího kalendářního měsíce. (zfpg)
 
Za nesplnění oznamovací povinnosti při přeshraničních převozech je možné uložit pokutu až do výše 10.000.000,- Kč nebo hrozí propadnutí věci.
 
Oficiální informace z Celního úřadu jsou zde: https://www.celnisprava.cz/cz/dalsi-kompetence/cash_controls/Stranky/default.aspx
 
Formuláře najdete zde: https://www.celnisprava.cz/cz/dalsi-kompetence/cash_controls/Stranky/Formul%C3%A1%C5%99-pro-ohl%C3%A1%C5%A1en%C3%AD-hotovosti.aspx
 

Mám zájem o služby

Naší hlavní službou je poskytování investičního zlata, které je dnes dostupné všem. Můžete si na něj třeba našetřit se Zlatým Finančním Programem, který Vám to umožní. Chcete se dozvědět více? Pošlete nám svůj e-mail a my se Vám ozveme zpět.