Zlato začíná být zajímavé pro nákup

zlato začíná být zajímavé pro nákup

 

Zlato v posledních měsících ztratilo důvěru investorů a celkem pomaličku klesalo až do poloviny srpna. Čím to je? Investoři zjevně nemají strach z budoucnosti světové ekonomiky. Asi to nebude tak žhavé ohledně obchodních válek USA vs. Čína nebo USA vs. Turecko. Inflační očekávání jsou ve střednědobém a dlouhodobém horizontu utlumena a tedy investoři nenakupují. Takže kdo vlastně teď zlato kupuje?  Čína je i nadále největším kupcem zlata, ale oslabení její měny poptávku po zlatě neposílilo. Indie, která nakupuje zlato jak pro investiční účely, tak i pro “soukromou” spotřebu, ale byla zasažena slabší měnou stejně jako Čína. Toto všechno jsou pouze krátkodobé vlivy a mě osobně při nákupu zlata příliš nerozrušují.

Takže co zajímá mě? Vždy si v první řadě všímám vnitřní hodnoty zlata, tedy za kolik se zlato těží. Z mých dřívějších článků víme, že těžaři potřebují cenu žlutého kovu minimálně okolo 1200 USD za unci a to je dnešní cena. Víme, že zlato je drahý kov, ale zkuste si položit otázku, kolik zlata se těží a v budoucích letech těžit bude, neboli řešme nabídkovou stranu zlata. Nové doly se neotevírají, protože cena je nízko, současné doly snižují svoji výtěžnost. Podstatné tedy je, že těžba prudce klesá. Letošní rok se vytěžilo nejméně zlata za posledních 16 let. Z mého pohledu dlouhodobého investora, který hledá podstatu, se mi začíná zlato jevit zajímavě. Aktuálně uvažuji o nákupu.

Pokud cena klesne pod 1200 USD za unci, tak nakupuji.

Ing. Zdeněk Nezval, MBA
ekonomický ředitel ZFP akademie, a. s.

 

Mám zájem o služby

Naší hlavní službou je poskytování investičního zlata, které je dnes dostupné všem. Můžete si na něj třeba našetřit se Zlatým Finančním Programem, který Vám to umožní. Chcete se dozvědět více? Pošlete nám svůj e-mail a my se Vám ozveme zpět.